Τι είναι το κοινό κρυολόγημα και πως να το αντιμετωπίσουμε με ολιστικές, εναλλακτικές μεθόδους και θεραπείες
Ένας αρκετά σημαντικός αριθμός ανθρώπων ταλαιπωρείται από το κοινό κρυολόγημα. Ως γνωστόν είναι η πιο συχνή λοίμωξη του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος και πολλές φορές το κρυολόγημα το μπερδεύουμε με την γρίπη. Η αλήθεια είναι όμως, ότι το κρυολόγημα και η γρίπη, παρότι είναι δυο εντελώς διαφορετικές νόσοι, αποτελούν την πρώτη αιτία νοσηρότητος στον κόσμο. Το κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του στόματος, της μύτης και του λαιμού.
Πολλάκις βρισκόμαστε μάρτυρες ή είμαστε οι ίδιοι προσβεβλημένοι από ένα κοινό κρυολόγημα. Ουδέποτε το χαρακτηρίζουμε «απλό», διότι ένα κρυολόγημα δεν είναι καθόλου απλό. Το κοινό, λοιπόν, κρυολόγημα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οφείλεται σε περισσότερους από διακόσιους ιούς και δύναται να προσβάλει το ίδιο άτομο δυο τρεις και τέσσερις φορές μέσα στον ίδιο χρόνο.
Στην αρχή εμφανίζεται ως μια μικροεπιδημία, κυρίως στους πιο κρύους μήνες του χρόνου, καθότι είναι αρκετά εύκολη η μετάδοσή του, τόσο με τα ιοβόλα σταγονίδια του βήχα, όσο και με τα ίδια τα χέρια μας. Τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος, όπως όλοι μας λιγότερο ή περισσότερο έχουμε περάσει, θα λέγαμε ότι δεν είναι βαριά, αλλά έχουν την δύναμη να μας βασανίζουν ενοχλητικά και να μας ταλαιπωρούν για ημέρες. Βέβαια, από άνθρωπο σε άνθρωπο ενδέχεται να είναι διαφορετικά, ενώ τα κύρια συμπτώματα ενός κρυολογήματος, μέσες άκρες, είναι αναγνωρίσιμα από την ρινική συμφόρηση, την ασταμάτητη καταρροή, τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο συνήθως την πρώτη ημέρα της νόσου, τα φτερνίσματα και από την πρώτη κιόλας ημέρα και τέλος τον ανυπόφορο βήχα, όπου μπορεί να τον ακολουθήσει και μια σειρά πόνων στα οστά και στους μύες.

Εδώ να επισημάνουμε, ότι και η γρίπη έχει παρόμοια συμπτώματα με το κοινό κρυολόγημα. Ο πυρετός σε ένα κοινό κρυολόγημα ενδέχεται να μην προσβάλει τους ενήλικες ανθρώπους, ενδέχεται όμως να εμφανιστεί σε ανθρώπους των μικρότερων ηλικιών. Όπως διακρίνουμε με τα ως άνω συμπτώματα χαρακτηρίζονται σε «ελαφριά», αλλά βασανιστικά και συνήθως επικεντρώνονται στο αναπνευστικό σύστημα. Ένα ιογόνο κρυολόγημα θα διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις ημέρες με βήχα, όπου την τρίτη ημέρα ο ιός μεταδίδεται σε ανθρώπους που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο.
Τονίζουμε, ότι το κοινό κρυολόγημα αλλά και η γρίπη προσβάλλουν τους ανθρώπινους οργανισμούς που δεν αθλούνται, που διακατέχονται από άγχος, διατρέφονται πλημμελώς και βιώνουν την καθημερινότητά τους με στρες. Αυτά είναι συνήθως οι αιτίες που αποσυντονίζουν πλήρως τον οργανισμό και τον οδηγούν με μαθηματική πρόοδο στις ιώσεις και στις κάθε λογής ανεπιθύμητες παθήσεις.

Όταν θα δώσουμε στο σώμα μας την δυνατότητα και τον χρόνο να θεραπεύσει τον εαυτό του μπορούμε απλά να το βοηθήσουμε με την ξεκούραση, την παροχή αρκετών υγρών, φυσικών βιταμινών και την Βοτανοθεραπεία με Ατμό που χαλαρώνει από την ενοχλητική συμφόρηση. Οι εισπνοές με συγκεκριμένα βότανα, που θα σας προτείνουν οι ειδικοί, εξολοθρεύουν τα βακτήρια και τους ιούς από τους πνεύμονες και τον λαιμό. Γαργάρες με μηλόξιδο και τσάι από βότανα είναι οι προσφορές μας στην καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Το Υπεροξειδίο του Υδρογόνου ως θεραπεία έχει αποδεχθεί αποτελεσματική για την λοίμωξη στο αυτί κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος. Οι ειδικοί θα σας συμβουλεύσουν και θα σας προτείνουν τον τρόπο της χρήσης του.

Το Ρέικι θα το χρησιμοποιήσουμε όταν αναγνωρίσουμε ότι η πάθηση είναι οξεία ή χρόνια. Οι οξείες παθήσεις ανταποκρίνονται άμεσα με το Ρέικι, ενώ οι χρόνιες χρήζουν εντατικής , παρατεταμένης θεραπείας. Η θεραπευτική ενέργεια του Ρέικι στηρίζει τη φυσική αυτοθεραπευτική ικανότητα του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το Ρέικι αποβάλλει από το σώμα την αρνητικότητα, τα μπλοκαρίσματα και τις τοξίνες.

Η Αρωματοθεραπεία και η χρήση των αιθέριων ελαίων από επαγγελματίες ειδικούς θεραπευτές έχει την δυνατότητα να ανακουφίσει τον πάσχοντα από κρυολόγημα ως προς την καταρροή, τον πυρετό, τους πόνους στο σώμα και τον βήχα. Συνήθως οι μέθοδοι της Αρωματοθεραπείας που προτείνουν για την καταπολέμηση του κρυολογήματος είναι τα λουτρά, οι εισπνοές με ατμό από αιθέρια έλαια, το μασάζ με λάδι και οι κομπρέσες. Κατά την διάρκεια της Αρωματοθεραπείας, όπως θα σας ενημερώσουν και οι ειδικοί θεραπευτές, συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, επειδή δεν βοηθούν τη γρήγορη θεραπευτική δράση των αιθέριων ελαίων (κυρίως το γάλα και το τυρί και λιγότερο το γιαούρτι). Ένα μυστικό για την γρήγορη ανακούφιση από τα παλιά χρόνια που το βλέπαμε αρκετά συχνά σε παππούδες και σε γιαγιάδες – πόσο σοφοί ήταν – όταν ήταν κρυολογημένοι είναι να εμποτίστε ένα μαντίλι με μερικές σταγόνες από το κατάλληλο αιθέριο έλαιο και φροντίστε να το έχετε πάντα μαζί σας. Όποτε αισθανθείτε ότι σας πιάνει βήχας ή μπουκώνει η μύτη σας, και βρίσκεστε στο τρένο ή στο λεωφορείο ή στο γραφείο, εισπνεύστε το άρωμα του μαντιλιού για να ανακουφιστείτε. Μπορείτε να το βάλετε ακόμα και στο μαξιλάρι σας.